Ontdek Rotterdam op z’n groenst
Bezig zijn met duurzaamheid en biodiversiteit met je leerlingen kan op verschillende manieren. Erop uitgaan met een excursie is een mooie toevoeging. In dit artikel lees je over groene excursies waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.
De dierentuin en kinderboerderijen zijn zeker goede opties als het om educatie over de natuur en duurzaamheid gaat. Kijk voor die bestemmingen op onze website. In dit artikel geven we een aantal andere mooie mogelijkheden aan de hand van drie invalshoeken: groen met een verhaal, eetbaar groen en stadsnatuur.
Groen met een verhaal
Wil je met je leerlingen net even een andere insteek als het om natuureducatie gaat? Verdiep je dan vooral in onderstaande bestemmingen.
Schaapskudde Vockestaert
Van leren over de functie van schapen tot ze hoeden als een echte herder. Bij Stichting Schaapskudde Vockestaert op het terrein van De Adrianushoeve ervaren leerlingen hoe het eraan toegaat bij een schaapskudde. Voorzitter Lucia Visser legt uit: “Na een klein stukje theorie, gaan we het veld op. Leerlingen krijgen opdrachten van de herder en nemen als het ware de plek van de honden in. Ze moeten de schapen bijvoorbeeld door een hek begeleiden. Schreeuwen en rennen, mag niet dus alleen door goed samen te werken en te communiceren krijgen ze dit voor elkaar.”
Ook de functie van schapen in een landschap komt uitvoerig aan bod. Maai je het gras met een trekker dan gaat veel van de biodiversiteit verloren, terwijl schapen zorgen voor korte sprietjes én bestuiving omdat ze allerlei zaadjes en pluisjes meenemen aan hun vacht. “Naast leren over de schapen, draait het bij ons om lekker buiten zijn,” vertelt Lucia. “Ravotten op de boerderij, in de poep stappen en genieten van een horizon. Dingen die voor veel kinderen uit de stad niet gewoon zijn. Wij bieden ze graag die ruimte.”
Klik hier voor meer informatie over Schaapskudde Vockestaert
Natuurspeeltuin & -educatiecentrum De Speeldernis
De Speeldernis is een natuurlijk landschap speciaal ontwikkeld voor kinderen. Hier vind je geen speeltoestellen, maar juist alles wat de natuur te bieden heeft. Aan de hand van de seizoenen leren leerlingen spelenderwijs van alles over hun omgeving. “In de herfst leren de leerlingen over paddenstoelen en composteren van bladeren die van bomen vallen, in de winter is er aandacht voor vogels, maar ook recycling, kringlopen, voedsel, insecten, energie, warmte en water komen aan bod,” legt Carolien Ruigrok van De Speeldernis uit. “Ook hebben we een vuurplaats en daar iets op roosteren, maakt indruk bij leerlingen.” Idealiter ziet De Speeldernis een klas vier keer per jaar voor een natuurles die past bij het betreffende seizoen. Carolien: “Dit is uiteraard niet verplicht. Als leerkrachten zelf al aandacht hebben besteed aan een seizoen in de klas dan kunnen we bijvoorbeeld een mooie aanvullende les in De Speeldernis samenstellen waarbij alles samenkomt.”
Ook de verschillende elementen spelen een belangrijke rol. Carolien: “Ze komen uitvoerig terug in de activiteiten. Zeker de vuurplaats maakt indruk bij leerlingen. Dat is voor kinderen echt avontuur.”
Het draait bij De Speeldernis om beleven en het gebruiken van al je zintuigen. “Als we kinderen laten ervaren hoe mooi, bijzonder en veranderlijk de natuur is, dan krijgen ze er hopelijk meer respect voor en gaan ze er als ze volwassen zijn, bewust mee om.”
Klik hier voor meer informatie over De Speeldernis
Eetbaar groen
Als we het hebben over groene excursies dan is de link naar eetbaar groen een leuke om te maken. In zowel Vlaardingen, Maassluis als Rotterdam kun je met je klas een bezoekje brengen aan een voedselbos waar ze van alles ontdekken over de seizoenen, hoe het eraan toe gaat in een voedselbos, bodemdieren en bestuiven.
Weij Maassluis
Weij Maassluis is een nieuwe circulaire plek in Maassluis met een zelfoogsttuin, een voedselbos en een lunchlocatie in aanbouw. Voedselbos Weij richt zich op recreatie in combinatie met productie, educatie en onderzoek. Initiatiefnemers Tom en Joyce van Zwet zetten zich in voor de realisatie van Natuur- en Duurzaamheidseducatie (NDE) vanuit hun missie om met elkaar, een mooie, duurzame en sociale omgeving te realiseren. Joyce: “We zien hoe onze eigen kinderen groeien en bloeien in de natuur en dat is een mooie onderliggende motivatie om de nieuwe generatie met hun voetjes in de klei te zetten.” Met steun van o.a. Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen wordt het terrein uitgebreid met een speelbos, proefbos en een leslokaal. De Zelfoogsttuin wordt gerund door Remko Boers (De Groentemeester). “Het is de bedoeling dat er in de toekomst activiteiten op maat kunnen worden aangevraagd door scholen en bso’s, maar voor nu kunnen leerlingen deelnemen aan alles wat passend is dat op de bestaande agenda staat,” aldus Joyce.
Klik hier voor meer informatie over Weij Maasluis
Klik hier voor de agenda
Voedselbos Vlaardingen
Bij Voedselbos Vlaardingen kunnen leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 voor buitenlessen waarbij ze kennismaken met het voedselbos, maar ook met de planten en dieren die daar leven. Leerlingen gaan op pad met de voedselbosdocent en leren aan de hand van doe- en denkopdrachten over bestuivers, en het bodem- en waterleven. Ook de verschillende kringlopen, ecosystemen en lagen van het voedselbos komen aan bod. Ze gebruiken al hun zintuigen!
Voedselbos Vlaardingen streeft ernaar om een langdurige leerlijn aan te bieden met meerdere bezoeken verspreid over meerdere leerjaren, maar een eenmalig bezoek of een schoolproject op maat is ook mogelijk.
De lesstof sluit aan bij de leerdoelen: ecologische basisvorming, milieu & duurzaamheid, systeemdenken en voeding & gezondheid.
Klik hier voor meer informatie over Voedselbos Vlaardingen
Trompenburg Tuinen & Aboretum
Ook groene oase Trompenburg heeft een mooi educatieprogramma dat bestaat uit twee delen. De eerste keer krijgen leerlingen les in en over de tuin, de tweede les vindt plaats in het voedselbos. Educator Brit Rooswinkel: “We vinden het belangrijk om kinderen de waarde van natuur bij te brengen. En dat kunnen we bij Trompenburg doen op een hele bijzondere plek van acht hectare groot. Er staan onwijs veel verschillende soorten planten en bomen en daar leren we de kinderen graag over.” De lessen worden gegeven door Stichting Steensoep. Voor meer informatie kan er gemaild worden naar educatie@trompenburg.nl.
Stadsnatuur
In een grote stad als Rotterdam zijn verschillende initiatieven die zich bezighouden met het vergroenen van de stad. Meer groen zorgt voor een betere luchtkwaliteit, meer waterberging, meer biodiversiteit en gezondere bewoners.
Rotterdam Architectuur Maand
De maand juni staat de stad in het teken van de Rotterdam Architectuur Maand (RAM). Bij ruim 125 activiteiten verspreid over meer dan 40 locaties kun je ontdekken hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloedt en verbetert. Dit jaar is het thema van de RAM ‘Tuin van de Stad’. Het festivalhart bevindt zich dan ook in het groen, in het Museumpark. Klassen zijn van harte welkom om naar het park te komen voor een speurtocht en/of rondleiding met gids.
Lotte Wierikx van de RAM: “De kinderen leren van alles over het Museumpark en komen er op een speelse manier achter wat groen doet in de stad. Ook leren ze meer over architectuur en kunst want tijdens de route komen ze verschillende interventies en opdrachten tegen.” Je kunt de speurtocht ook uitbreiden met een rondleiding die wordt gegeven door een gids van de Rotterdam Architectuur Maand. Mocht je een rondleiding willen, neem dan contact op met Lotte Wierikx via l.wierikx@airrotterdam.eu.
Klik hier voor meer info de RAM in het Museumpark
Dakakker
Voor een groene les op hoogte, moet je op het dak van het Schieblock zijn. Leerlingen gaan met een snuffelkaart de Dakakker op en maken kennis met alles wat er groeit, de bijen en het leven in de bodem. Zo leren ze over stadslandbouw, gezond voedsel en biodiversiteit. De imker vertelt ook over de bijen op dak en over hoe belangrijk ze zijn voor ons allemaal. Om de bijen en andere bestuivers een handje te helpen maken de kinderen samen een bijenhotel om mee te nemen naar school. Daarna gaan de leerlingen als echte dakboeren aan de slag op de DakAkker. Schoffelen, wieden, zaaien, watergeven, het komt allemaal voorbij.
Klik hier voor meer informatie over de Dakakker