DSC05795 Hilde Speet LR

Buzz010 in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis: hoe ervaren ze de regeling daar?

De bussen van Buzz010 rijden nu zo’n tien maanden ook door Maasluis, Vlaardingen en Schiedam. Tijd om de balans op te maken. Hoe bevalt het de scholen en hebben ze nog tips? We gaan in gesprek met Marian Kil van OBS De Singel in Schiedam, Rolf Schimmer van IKC Panta Rhei en het Startpunt in Maassluis en Yvette van der Lugt van De Ark in Vlaardingen.

 

Hoe zag jullie excursiebeleid eruit voordat jullie gebruik konden maken van Buzz010?

Marian: “Voordat we gebruik konden maken van Buzz010 gingen we met het openbaar vervoer. Onhandig, omdat de groepskaarten waarmee je in het verleden een hele groep in een keer kunt inchecken, niet meer bestaan. Dus je moet nu voor elk kind individueel een kaartje kopen, dat is niet alleen onhandig, maar ook nog eens duurder.

De regeling waarbij kinderen gratis met het ov kunnen, hebben we niet in Schiedam. De gemeente voert daarin ander beleid dan Rotterdam. Erg jammer. We hebben een tijd lang met leden ogen naar Rotterdam gekeken. Rotterdamse scholen hadden Buzz010 én de gratis ov-regeling.”

Rolf: “Wij zijn een school die tot en met dit schooljaar verbonden is aan het Jeugdeducatiefonds (Jef). Voor de ouders van onze leerlingen is het een opgave om dingen als een eigen bijdrage te kunnen betalen. Dus we moeten echt keuzes maken in waar we ons budget aan uitgeven. Dat is helaas door de komst van Buzz010 niet anders geworden omdat het geld dat wij van ontvangen van het Jef wegvalt. De gemeente Maassluis vindt dat er genoeg andere manieren zijn om aan subsidie te komen. Erg jammer, omdat ze zo voorbijgaan aan het gemak waarmee scholen ouders kunnen bijstaan met dat geld.”

Yvette: “We deden voorheen veel meer met openbaar vervoer. Nu is het natuurlijk veel makkelijker dat je gewoon lekker voor de deur opgehaald wordt. Je hoeft niet op de bus te wachten, je bent andere mensen in het ov niet tot last en iedereen kan lekker zitten.”

 

Waarom vinden jullie het als school belangrijk om op excursie te gaan?

Marian: “We zitten een wijk van Schiedam waar mensen leven onder een bepaalde inkomensgrens. Voor gezinnen is er daarom vaak geen geld om uitstapjes te maken. Iets simpels als het Plaswijckpark of het strand, daar zijn veel kinderen nog nooit geweest. Wij vinden het daarom belangrijk om daar als school op in te spelen en ze daar mee naar toe op pad te nemen.

Yvette: “Kinderen zien toch weer dingen die ze op school of thuis niet zien. Ze kunnen in de praktijk brengen wat ze op school leren en dat vinden we belangrijk.”

Rolf: “Bij ons op school hebben kinderen een minder kansrijke sociale achtergrond dan gemiddelde kinderen in Nederland. En dat heeft te maken met dat het aan de ene kant kinderen met een niet-westers migratieachtergrond zijn en aan de andere kant kinderen waarvan de gezinnen in financiële problemen verkeren en/of een lager opleidingsniveau hebben. Daardoor zijn het veelal kinderen die niet in een museum komen, die niet naar een bos gaan, die niet naar het strand gaan. Hun wereldje is hun wijk. Door op excursie te gaan kun je daar verandering in brengen.”

 

Hoe bepalen jullie waar jullie heen gaan op excursie?

Yvette: “We vinden het belangrijk dat er altijd een educatief element in zit. Het wordt dan wel gezien als schoolreisje, maar dat de kinderen iets leren, is wel een harde eis. Of dat leerlingen bewegen, kan ook.”

Marian: “Dat wordt bepaald door de leerteams. Zij bepalen aan het begin van het jaar met welke thema’s ze aan de slag gaan en aan de hand daarvan worden de excursiebestemmingen gekozen. We hebben sowieso een aantal vaste excursies per jaar via Schiedamse Parels. Leerlingen gaan daarbij naar de molen, brengen een bezoek aan het gemeentearchief, de Heemtuin, enzovoort.”

 

 

Hoe hebben jullie het financieel geregeld als school?

Rolf: “Wij gaan absoluut merken dat de bijdrage van het Jef wegvalt. Veel schoolbesturen in Maassluis buigen zich daarom over de vrijwillige bijdrage. De exacte cijfers heb ik niet paraat, maar 50 procent van de mensen in deze buurt kan dat gewoon niet betalen. En dat is een aanzienlijk bedrag dat je mist. Ook zonder de gelden van het Jef zullen we er alles aan doen om de kinderen een mooie excursie per jaar aan te bieden. Dus daar moeten we dan creatiever mee omgaan of nee zeggen tegen andere dingen. En wellicht komt ergens weer een andere subsidie vandaan. Dat het elk jaar verschilt waar het geld vandaan komt.”

Marian: “Onze school is aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds en we vragen geen standaard ouderbijdrage van de ouders. Voor de schoolreis vragen we wel iets. We hebben bijna 800 kinderen op school en zoveel geld heeft de school niet om iedereen op schoolreis te laten gaan. Dus we doen een beroep op de ouders die het wel kunnen missen. Dat resulteert erin dat ongeveer 70% van de ouders daar gehoor aan geeft. Het gaat om 25 euro. En dat mag je eventueel ook uitsmeren over 10 termijnen, 10 maanden. Dus elke maand 2,50. En we hebben ook ouders die betalen geen 25 euro, maar die betalen 100 euro.”

Yvette: “Binnen het schoolbestuur Un1ek wordt er geen ouderbijdrage meer gevraagd omdat veel ouders dat niet meer kunnen opbrengen. Dus dan moet je toch ergens op bezuinigen en moet je als school financieel gezien andere keuzes maken. Als je zonder Buzz010 een bus wilt huren voor drie klassen dan ben je toch al gauw 1800 euro kwijt. Dus met Buzz010 scheelt dat veel. Ook kijken we naar het soort bestemmingen, daar kunnen vaak ook op bezuinigen.”

 

Zijn er genoeg opties in de buurt om op excursie te gaan of kiezen jullie sneller voor Rotterdam?

Marian: “Vanuit Schiedamse parels is er best een breed aanbod, we hebben het NME-centrum, de molens, de Maastuin. We hebben helaas niet zoveel musea als Rotterdam. Maar het museum dat we hebben, het Stedelijk Museum heeft altijd mooie exposities en dat is altijd vaste prik om heen te gaan. Het scheelt dat die op loopafstand zit haha.

Rolf: “Het aanbod kan hier beter denk ik. Er was hier vroeger een natuureducatiecentrum, maar dat wordt ook gesloten. Daar gaat de gemeente wel een ander programma voor aanbieden. Ook op cultuurniveau is er wel aanbod, maar dat wordt vaak op locatie op scholen aangeboden. Als ik mag dromen, dan zou het fantastisch zijn als de gemeente dingen aanbiedt die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en die verrijken. Dus ja, dan moet je niet het NME-centrum afsluiten. Dan zou je ook in plaats van een aantal culturele dingen op scholen aanbieden, een cultureel centrum kunnen beginnen waar je naartoe kan gaan. Dat inspireert. Ik bedoel, als er hier iemand komt met 20 djembés, is dat natuurlijk leuk, maar als je in een ruimte komt waar 50 verschillende muziekinstrumenten staan, dan hebben de kinderen direct zoiets van: ‘wow, wat zie ik hier’.”

“Misschien denkt de gemeente ook wel zo, het is in Rotterdam aanwezig en dus dat is niet heel ver dus dan gaan scholen daar maar naartoe. In mijn ogen is het goed dat scholen, maar ook mensen uit de wijk, om de hoek terecht zouden moeten kunnen.”

Yvette: “De meeste bestemmingen die we hebben bezocht zijn in Rotterdam. Kade40 is een mooie instelling in Vlaardingen waar je als school veel mee kunt doen. Ze komen in de school, maar je kunt via hen ook culturele instellingen bezoeken. De bibliotheek is ook een fijne locatie en het Voedselbos. Dus in Vlaardingen heb je ook best wel wat leuke plekken vind ik.”

 

Wat kan beter bij Buzz010?

Rolf: Toen de lobby voor Buzz010 begon, waren de tarieven lager. De bijdrage wordt per jaar afgebouwd en dat merk je wel. Al heb je natuurlijk nog steeds het gebruiksgemak. Je zit dan alleen wel met een ding, je kan bij Buzz010 geen ritten combineren. Met een hoger wordend tarief kan het zijn dat het daardoor aantrekkelijker wordt om bij een ander busbedrijf te boeken. Dan kan je dus, als je twee groepen hebt die allebei op bijna of dezelfde plek in Rotterdam moeten zijn, met één bus laat gaan in plaats van met twee verschillende. Villa Zebra zit bijvoorbeeld om de hoek bij het Wereldmuseum, daar zou je in feite niet twee busritten voor nodig hebben. Dat kan met één busrit. Dat is dan goedkoper en beter voor het milieu. Zeker als de tarieven bij elkaar in de buurt gaan komen, wordt dat wel een afweging. Bij onze museumweek hebben we, denk ik, vijf bussen meer gebruikt dan wanneer je had kunnen combineren.”

Yvette: “Het is van tevoren niet duidelijk hoeveel plekken een bus heeft. Dus je weet niet wanneer je één bus of twee bussen moet hebben. Er wordt gerekend per busrit dus dat is best handig om te weten. Ook is het handige info bij het maken van de bus indeling. Als we bijvoorbeeld met de groepen 1 t/m 3 op pad gaan, wil je eigenlijk van tevoren een bus indeling maken, maar als je niet weet hoeveel kinderen per bus, lukt dat niet.

Marian: “Ik vind dat je best wel wat vragen moet beantwoorden bij het boeken. Ik ben geen leerkracht en toch moet ik van alles invullen over kerndoelen enzovoort. Dat weet ik vaak niet en dan moet ik weer terug naar de leerkracht. En dan vraag ik me af, wordt er ook echt iets met die informatie gedaan?’

 

Was er behoefte in jullie gemeente behoefte aan de Buzz010-regeling?

Marian: “Ik kan eigenlijk alleen voor onze school spreken en wij hadden dat heel erg. Gedoe met ov dat alleen maar duurder wordt, de groepskaarten die werden afgeschaft. Zeker toen we hoorde dat het ov in Rotterdam gratis zou worden voor kinderen tot 12 jaar keken we met best wat afgunst naar de buren. Gratis ov én de Buzz010-regeling. Gelukkig is er goed gelobbyd en hebben wij de regeling ook.”

Rolf: “We hebben een werkgroep Armoede en daarin komen schoolbesturen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis samen. Daarin zitten voorvechters voor mensen die wat kansarmer zijn. Dus al dit soort dingen, het Jeugdeducatiefonds, Buzz010, alles rondom schoolmaaltijden, passeert daar de revue. En daar werd wel stevig ingezet op Buzz010, dus ik denk zeker dat er behoefte was aan deze regeling.”

 

Buzz010 maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, en voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Je hebt ook de keuze voor 'minimaal', als je dit liever niet hebt.